Egyesület

Védem Egyesület

A Vásárhelyi Édesanyák Egyesületét 13 anyuka hozta létre, akik az Édesanyák facebook csoportban ismerkedtek meg, és ott fogalmazódott meg az ötlet, hogy alapítsanak egy hiánypótló hivatalos szervezetet. Az egyesület céljai közé tartozik a Maros megyei gyermekek, kismamák, édesanyák és családok védelme, informálása, nevelése, érdekeiknek képviselete, anyagi és morális támogatása. Ezeket a tanácsadástól kezdve, előadásokon keresztül, kulturális rendezvények szervezéséig több eszközzel szeretnénk elérni. A VÉDEM nonprofit szervezetként szívesen fogadja mindazon Maros megyei anyukákat, akik tagjai szeretnének lenni az egyesületnek, így támogatva azt anyagilag, ötletekkel, vagy akár aktívan részt vennének az egyesület működésében.

 


 

Marosvásárhelyért Egyesület

logo_allo_szinesA 2013. márciusában megalakult Marosvásárhelyért Egyesület a Vásárhelyi Forgatag háttérintézménye.

Amint a neve is mondja, az egyesület Marosvásárhelyért, a marosvásárhelyi közösség érdekében igyekszik tevékenykedni. A magyar lakosságot óhajtja megszólítani és megmozdítani közösségi rendezvények által. Az egyesület úgy véli, hogy a civil szféra erősítésével kielégíthető Maros megye magyar lakosságának azon igénye, miszerint több olyan kulturális kezdeményezésre van szükség, amely őket is megszólítja, és ezáltal nem kell, hogy másodlagos polgárokként érezzék magukat.

A Maros megyei magyarság hagyományainak megismertetését és népszerűsítését, valamint ezúttal a gyerekek játékos-tanulós kikapcsolódását zászlajára tűző egyesület alapító tagjai: Jakab István közgazdász, Soós Zoltán történész, Portik Vilmos kommunikációs szakember, Peti András jogász, Nagy László lelkész, Sántha Ágnes szociológus, egyetemi oktató. Emellett pártoló tagságot vállalt Sebestyén Aba színművész és Jakab István vállalkozó. Az egyesület tagjai eddig is tevékenykedtek különböző civil szervezetekben, városi vagy egyházi elöljárók, aktív tagjai a marosvásárhelyi közéletnek.


Mentor Intézet

mentorlogo

Néhányan a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karának végzettjei közül úgy gondoltuk, hogy nem kell megszakadjon minden kapcsolat csupán azért, mert az egyetemi évek lejártak, és megszereztük a diplomát. Alkalmat kell teremtsünk arra, hogy időközönként találkozzunk, illetve időt és energiát kell szánnunk arra, hogy tudjunk egymásról.

 

Erre való törekvésünk a Mentor Intézet megalakulása. Egyelőre még az elején járunk, de volt néhány kezdeményezésünk és megvalósításunk, ami közelebb vitt a célhoz. Az egykori hallgatók többsége már családot alapított, ezért is gondoljuk úgy, hogy a Gézengúzok Gyerekfesztivál is olyan alkalom lehet, ahol egykori Sapientiások is találkozhatnak.
Ebben és minden más tevékenységben is szükség lesz még mások munkájára is, nem csak azokéra, akik megalapították:

Angi Balázs (informatika), Angi Ágota (Kommunikáció és Közkapcsolatok; Számítástechnika), Bálint János (Kertészmérnöki), Bodó Előd (Kommunikáció és Közkapcsolatok; Számítástechnika), Kali István (Számítástechnika), Mátyás Attila (Mechatronika), Portik Vilmos (Kommunikáció és Közkapcsolatok), Portik Emese (Kommunikáció és Közkapcsolatok), Ugron Zoltán (Számítástechnika)